Skal man leje bil i Norge eller i udlandet, er det klogt at læse følgende tips/råd for at undgå de hyppigste fejl:

Læs standardaftalen for lejebilen grundigt

Det er meget vigtigt at gennemlæse standardaftalen med biludlejningsfirmaet nøje . Sørg også for at du forstår indholdet af lejeaftalen. Sådan slipper du for ubehagelige overraskelser i efterfølgende.

Når du leder efter det bedste tilbud, så husk at priserne som opgives ofte kun indeholder «grundpakken». Her er det vigtigt at finde ud af, hvad der er inkluderet og hvad der ikke er inkluderet i lejebilsprisen. Husk for eksempel at tjekke bestemmelserne om brændstof og vær opmærksom på at hvis man skal køre ind i andet land med lejebilen, skal udlejningsfirmaet informeres herom på forhånd.

Ifølge Forbruger Europa sker der flest klager og tvister med biludleningsselskaber i Italien. Også Tyskland og Spanien er godt repræsenteret. Skal du på ferie med lejebil i et af disse lande, er der dermed al grund til at læse lejebilsaftalen omhyggeligt igennem. Klagerne drejer sig oftest om krav fra selskaber efter lejeperioden, og først og fremmest er det tvister om skader, som skal være påført bilen.

Tænk dig nøje om før du accepterer tillægsforsikringer

Når du lejer bil, følger ansvarsforsikring, kasko og tyveriforsikring normalt med i prisen. Selvrisikoen ved en eventuel skade på lejebilen kan imidlertid være meget høj. Selvrisikoen varierer fra land til land, men typisk ligger dette beløb mellem 6000 og 12.000 kroner. Forskellige biludlejningsfirmaer inden for det samme land opererer med forskellige selvrisikoer.

Når du skal afhente lejebilen, tilbyder biludlejeren dig at købe en tillægsforsikring som reducerer eller dækker selvrisikoen ved en eventuel bilskade. Vær skeptisk med at sige “ja tak” til dette, da prisen på tillægsforsikringer ofte er meget høj.

Ignorer salgstricks når du afhenter lejebilen. Agenten er delvist provisionslønnet, og ønsker at sælge mest muligt til dig som kunde. Udover spørgsmålet om selvrisikoen, kan du f.eks. få tilbud om bagageforsikring eller personlig ulykkesforsikring. Tjek med din private bilforsikring hvad denne dækker.

Afslår du den ekstra selvrisiko, vil du blive pålagt at betale et depositum. Normalt benyttes et kreditkort til dette. Det er også praktisk for dig som skal på ferie, da depositummet ikke bliver “frosset” på dit normale betalingskort i lejeperioden.

Depositummet skal dække udgifter til biludlejeren i tilfælde af at du forårsager skader på bilen. Andre omkostninger som kan blive trukket fra efter lejeperioden, er f.eks. hvis du har glemt at fylde tanken på bilen når du afleverer den.

Tjek dit kreditkort nogle dage efter afleveret lejebilen. Da kan du hurtigt se om biludlejeren har trukket dig for eventuelle beløb af depositummet.

Tænk dig godt om før du indgår i en aftale om ekstraudstyr til lejebilen

Barnestole, GPS, snekæder, skiholdere og bærbare DVD-afspillere er eksempler på ekstraudstyr som man kan leje af biludlejeren. Dette følger ikke med i grundprisen, og lejeprisen er høj.
Hos de fleste store biludlejningsselskaber i Norge koster det kr. 300,- at leje en barnestol. Har man to børn, bliver prisen kr. 600,- (Avis Biludlejning pr. januar 2013).
I udlandet kan prisen være højere. Det betaler sig derfor uden tvivl at tage sit eget udstyr med i stedet for at leje.

Er der flere som rejser sammen, så vælg chauffør med omhu

Hvis der er flere voksne der skal leje bil sammen, bør chaufføren som vælges være fyldt 25 år. Er vedkommende under 25 år, vil der være et ekstra gebyr for “ung chauffør”.

Biludlejeren tager også et ekstragebyr for hver enkeltperson som skal køre bilen.

Efterse lejebilen før du kører fra afhentningsstedet.

Efterse bilen før du kører fra afhentestedet, både udvendig og indvendig. Det kan også være klogt at gennemtjekke bilen sammen med en agent fra biludlejningsfirmaet, så der ikke opstår nogen stridigheder efter lejeperioden. At tage billeder eller video af bilen før du kører, kan også være et godt råd – for at slippe for stridigheder om skader på bilen efter lejeperioden.

Opdager du en skade på bilen før du kører, bør du tage kontakt med biludlejningsselskabet. Sådan undgår du beskyldninger om eventuelle ridser i lakken, ødelagte dæk, buler e.l. når du afleverer bilen.

Tjek biludlejerens retningslinjer for depositum

Normalt vil biludlejeren sørge for at sikre sig via dit kreditkort – med et depositum. Sørg for at der sættes en øvre beløbsgrænse for dette.